Чим відрізняється випічка за цими назвами На великодньому столі найважливіша страва – це обрядовий хліб. Але як розібратися в усіх цих назвах: паска, куліч, бабка? То чим же вони відрізняються один від одного і що пекти на Великдень? Всі ці види випічки справді існують. Однак дуже важливо розуміти їх походження, особливо на одинадцятому році війни. Розповідаємо детальніше разом із “Апострофом”. Традиційно паски починають готувати в середу ввечері. Роблять опару і залишають на ніч, а в четвер замішують тісто і печуть паски. Їх випікають у круглих формах, прикрашають глазуррю або візерунками з тіста. Цей російський великодній хліб також готують із дріжджового тіста. У деяких південних регіонах росії кулічі називають пасхою, тому може здатися, що це з’вясок з українською паскою. Однак в Україні “пасхою” називають сирну страву, яка готується без випікання у формі зрізаної піраміди. Її форма не випадкова – вона повторює форму гроба Господнього. Готується зі свіжого сиру, вершкового масла, вершків або сметани, родзинок. Для приготування форму застеляють вологою марлею, викладають у неї сирну масу та з вантажем ставлять у холодильник на 12 годин. Це польська обрядова страва. Тісто готується на основі пекарських або пивних дріжджів та теплого молока. Її також готують з сухофруктами, іноді тісто заварюють гарячим молоком. Після випічки бабки покривають білою чи рожевою глазур’ю. Отже, паска – це український великодній хліб, куліч – російський, сирна паска – це десерт з сиру, а бабка – польська випічка. До речі, ми ділились вдалим рецептом паски. Паска – це український великодній хліб
Куліч – російська випічка
Сирна паска (пасха)
Великодня баба
66
Попередня публікація